CAMINO DNEVI V ISTRI

Pomladne poti vabijo, da peš vstopimo v počasnejši svet, v tesnejšem stiku s prebujajočo naravo in ob navdihu starodavne istrske kulturne krajine,
ob mirnem druženju s prijatelji in v globljem stiku z nami samimi.

Sobota, 27. april

Ob 13.00 bomo sestavili skupnostno kosilo »mizico pogrni se«.

Sprehod do vasi Abitanti

Dolžina: 8 km, težavnost: lahka pot

Po kosilu se bomo odpravili na pot preko istrskih pašnikov v dolini reke Malinske, pri starem mlinu prečkali potok in pot nadaljevali skozi bukov gozd do vasice Abitanti, ki je zaščitena kot kulturna dediščina. Tam boste v vinski kleti Grondali lahko degustirali vina (refošk in malvazija), suhomesnate izdelke in sire. Prav tako boste lahko kupili domača vina in žganje.

Na Sončni grič se bomo po drugi poti vrnili skozi dolino reke Malinske.

Zvečer krog ob ognju po večerji s skupnostjo Sončnega griča.

Spomladanski mali Camino: Motovun – Grožnjan

Dolžina: 64 km, težavnost: srednje zahtevna pot

Tridnevni pohod po gričevnati istrski pokrajini, kjer nas bo pot vodila po raznoliki kraških krajini – po gozdovih, travnikih in idiličnih nasadih. Drugi dan bomo del poti bomo sledili Parenzani, bivši železniški progi, ki danes kot peš in kolesarska pot povezuje srednjeveška mesta in vasi.

Na pot se bosta odpravili dve skupini po 8 oseb, ena v opisani smeri, druga v smeri Grožnjan – Motovun.

Nedelja, 28. april (Motovun – Završje – Grožnjan; 20 km)

Zgodnji odhod iz Hrvojev in spust v dolino reke Malinske, kjer bomo v južni smeri sledili gozdni poti, obdani s čudovitimi naravnimi travniki. Sledila bo nenadna in hkrati presenetljiva sprememba v kraški teren, od koder bomo lahko uživali v razgledu na dolino. Šli bomo skozi vas Čepič, borov gozd in kraške travnike. Spustili se bomo do sv. Lucije in nato povzpeli do starega srednjeveškega mesteca Oprtalj/ Portole. Tam bomo imeli piknik na prijetni lokaciji s panoramskim razgledom na dolino reke Mirne in Motovuna. Nato se bomo spustili v dolino, kjer bomo na pobočju srečevali manjše zapuščene vasice. Od naselja Livade bomo prečkali dolino po cesti. Preko oljčnih nasadov se bomo v vzpenjali do srednjeveškega mesta Motovun, kjer bomo večerjali in prenočili v Hiši Motovun, ki leži tik pod notranjim mestnim obzidjem.

Ponedeljek, 29. april (Motovun – Završje – Grožnjan; 24 km)

Med spustom iz Motovuna ob stari železniški progi Parenzana bomo ob jutranji svetlobi uživali v prelepem razgledu na Motovun. Vrnitev v Livade in nadaljevanje po zgodovinski poti skozi dolino reke Mirne. Nato bomo na poti do Završja prečkali nekaj mostov in tunelov. V okolici tega očarljivega srednjeveškega mesteca sredi gozda si bomo privoščili piknik kosilo. Ko bomo zapustili Parenzano, se bomo začeli vzpenjati proti vrhu, s katerega se razprostre razgled na dolino in ob lepem vremenu celo vse do morja. Po grebenu se bomo počasi približevali Svetemu Juraju in se nato spustili nazaj v smeri Parenzane proti Grožnjanu, ki je čudovito staro malo mesto, ki vsako leto gosti številne umetnike, glasbenike, jazz festival in umetnostne razstave. Večerjo si bomo skuhali in prenočili bomo v kamniti hiši Heitzler v starem mestnem jedru.

Torek, 30. april (Grožnjan – Vrnjak – Hrvoji, 18 km)

Po odhodu iz Grožnjana se bomo vrnili proti hribom in kasneje po poti navzdol prečkali travnike in gozdove. V smeri Cerja bomo šli vzdolž starih vaških poti. Piknik na poti, nato bomo po gozdu hodili do vasi Marušiči, od tam nadaljevali v smeri severovzhod nazaj k območju krasa do nekdaj cvetoče, danes zapuščene vasi Vrnjak. Po stari poti se bomo še naprej vzpenjali proti vasici Dugo Brdo ter se kmalu vrnili nazaj v Slovenijo in na Hrvoje, kjer bomo zaključili tridnevni pohod.

Zvečer boste imeli možnost večerje s tartufi v restavraciji Belvedur, ki se nahaja 15 minut hoje iz Hrvojev.

Sreda, 1. maj

Pohod do Topolovca, Sv. Hieronima in Pasjaka

Dolžina: 8 km, težavnost: srednje zahtevna pot

Odhod od cerkve Sv. Zenona navzgor do razgledne točke, s katere se bomo spustili proti eni najstarejših istrskih vasi Topolovec, ki je ime dobila zaradi topolov, ki rastejo v njeni okolici. Večina hiš je danes zapuščenih, toda številne terase na tem področju pričajo o živahnem kmečkem življenju v preteklosti.

Sredi vasi je manjši trg, kjer bomo zavili levo proti cerkvi sv. Hieronima, ki je ime dobila po krščanskem duhovniku svetemu Hieronimu, najbolj znanemu po latinskem prevodu Svetega pisma
(t. i. Vulgata). Letos mineva 1600 let od njegove smrti. Vrnili se bomo na glavno pot in spustili do ruševin starega Topolovca, ki je bil domnevno zaradi kuge zapuščen, zato so vaščani zgradili novo vas. Nadaljnji krajši spust nas bo vodil do slapa Pasjak in ruševin starega mlina. Povratek po sončnih terasah ali pa dodatni spust do Dragonje in Zankoličevega mlina.

Povratek domov ali dodatni dnevi na Hrvojih.

Za lažjo evidenco prosimo za prijavo na spletu. Skupina lahko sprejme največ 16 pohodnikov.

Predvideni prispevek za kritje stroškov bo okrog 100 EUR na osebo (stroški prehoda meje na Hrvojih,
2 noči na Sončnem griču, 1 noč v Motovunu, 1 noč v Grožnjanu, hrana za piknike in skupne obroke, pokušina vina s prigrizkom v Abitantih v soboto popoldan).
Dodatni strošek: večerja s tartufi v gostilni Belvedur v torek zvečer 15 EUR + za pijačo.


Organizator:
Camino d’Istria, Društvo prijateljev poti Istre
Topolovec 29, 6272 Gračišče,
istriacamino@gmail.comStatut društva in pristopna izjava za članstvo.